zondag 22 augustus 2010

Tovenaar

Over Texel wellicht een andere keer...


In de uitlopers van de vakantie bezochten wij afgelopen woensdag Slot Zeist. In samenwerking met Kunsthandel Juffermans is daar een herdenkingstentoonstelling De Ziel van Zwerver georganiseerd waar vrijwel alle belangrijke werken van de eind januari overleden Dolf Zwerver te zien zijn. Zijn dood kwam hard aan – ik kon toen nog niet bevroeden dat nog veel persoonlijker leed voor de deur stond. Samen met Ivar sprak ik Dolf Zwerver zo’n maand of vier voor zijn dood over het werk dat hij voor uitgeverij Querido deed en vooral over de omslagen die hij maakte voor de boeken van Bob den Uyl. Een uiterst vriendelijke, zeer bescheiden man. Enkele weken later ontving ik een kaartje van hem en een brief die Bob den Uyl hem had gestuurd. In deze brief bedankte de schrijver Dolf Zwerver voor het langsbrengen van een portret dat de omslag van de verzamelbundel Quatro Primi siert. Tijdens het gesprek vertelde Dolf Zwerver dat hij bij het afleveren van het portret niet bij de schrijver – die overigens die dag niet thuis was – naar binnen durfde te gaan, want hij keek behoorlijk op naar iemand die zulke verhalen kon schrijven.


Mensen dragen vaak maskers. Je weet nooit of iemand is zoals hij zich voordoet. Woorden van deze strekking spreekt Dolf Zwerver in een film die eveneens tijdens deze tentoonstelling is te zien. Op zijn schilderijen zijn dan ook vaak mensen met maskers te zien, maar wat mij vooral kan bekoren zijn de prachtige kleuren en de vrolijke voorstellingen, waarin ook de humor niet ontbreekt. Optochten met potsenmakers, kermisklanten, tovenaars, mensvogels, allerlei sprookjesachtige en magische symbolen. Met dit werk past Dolf Zwerver naadloos in de Utrechtse fijnschildertraditie, die is begonnen met Pyke Koch en Johannes Moesman. Een traditie die is uitgegroeid tot een hechte groep Utrechtse schilders en tekenaars als Peter van Poppel, Charles Donker, William Kuik en Peter Vos. Dolf Zwerver was een romanticus, maar evengoed een tovenaar.


Nog te zien tot en met 19 september.
Zie ook www.slotzeist.com

1 opmerking:

  1. Wat een prachtig werk is dit! Ik kende Dolf Zwerver niet, maar wel de magisch realisten zoals Pyke Koch,en Moesman. Heb ooit een lezing gehad in het museum Arnhem, door de ex- schoondochter van Pyke. Ze hebben daar een mooie collectie realisten. Als het lukt ga ik zeker nog kijken! Of houd het in de gaten als er elders een expositie van hem komt!

    BeantwoordenVerwijderen